top of page
Sök

Fascian och frekvenserna

  • Skribentens bild: Nina Nylén
    Nina Nylén
  • 15 juni 2024
  • 3 min läsning

Fascia är ett nätverk av bindväv som omsluter allt i kroppen – från muskler och skelett till organ och celler. Forskning visar att fascia har större betydelse för hälsa, värk och smärta än vi tidigare trott. Om fascian blir skadad, klibbar ihop eller blir inflammerad, kan det leda till smärta och minskad rörlighet. Frekvensbehandling, fasciella manövrar och Sensing Yoga är olika sätt att öka rörlighet, avslappning och cirkulation i fascian. Det hjälper kroppen att bygga om sig själv inifrån.


Vi är många som tampas med ett trögt lymfsystem, en trög och långsam matsmältning eller svag cirkulation i allmänhet. En vuxen människokropp består av cirka 60% vatten, så självklart är det oerhört viktigt att hålla igång ett bra flöde i kroppen. Lite vardagsmotion kan tillsammans med god hydrering ofta räcka långt för att hålla fascian och övriga vävnader i gott skick. Fascian fungerar som bäst när den är hydrerad, elastisk och lagom tät. Men fascian kan också drabbas av störningar, t.ex. vid stress, operationsärr eller andra skador och då bli mer spröd, torr eller trasig. Det är naturligt att det då och då uppstår obalanser av något slag i kroppen som hindrar flödet under en period. Det kan hända vid exempelvis stresspåslag eller skador av olika slag. Om flödet däremot hindras eller rentav stagnerar under längre tid, dvs att det blir en kronisk flödesstörning, kan det ställa till problem i fascian. Diverse små symtom som kommer och går kan över tid bli till inflammationer, som kan ge upphov till hudutslag, värk eller smärta, stelhet, dålig balans, nedstämdhet eller svårigheter att fokusera.



De senaste åren har det kommit forskningsstudier som lyfter fram fascians roll för hälsan. Detta har fått stor betydelse för hur vi kan förstå kroppen utifrån ett annat perspektiv och dessutom hjälper det oss att ta reda på vad vi själva kan göra för att hålla oss friska och rörliga så länge som möjligt. Fascian finns verkligen överallt i kroppen och genomsyrar allt, från cellerna till skelettet. Forskning har också sett ett stort samband mellan försämrad rörlighet i fascian och ökad värk och smärta. Det har bl.a. kunnat påvisas att personer med kronisk smärta i ländryggen har en tjockare och stelare fascia, cirka 20% stelare och mindre töjbar, i länd- och bröstrygg. Det skulle kunna förklara varför vissa långvariga besvär med smärta och värk är svåra att diagnostisera.


Så vad kan man då göra för att stärka sin fascia och få igång tröga system i kroppen? Det finns tre saker som man kan börja med: rörelse, hydrering och mineralbalans. Vardagsrörelse tillsammans med specifika rörelser för fascian, t.ex. Sensing Yoga och fasciella manövrar är ett effektivt sätt att bearbeta fascian. Här får vi gång flödet med pandikulationer, twister, spiralrörelser och gungningar. På köpet bearbetar och lugnar vi även nervsystemet. Både Sensing och fasciella manövrar är tillgängligt för de flesta och det finns klasser här på Yoga Turkos. Lika viktigt som rörelse är det att hålla cellerna i kroppen hydrerade, och det görs bäst genom att dricka vatten i lämplig mängd och att se till att ha en god mineralstatus.

Frekvensbehandling med Healy är ett annat mycket effektivt sätt att stötta och stärka fascian, lymfsystemet, organen, cirkulationen och mycket mycket mer. Just nu håller jag på med ett skräddarsytt frekvensprogram för lipödem. Jag kör två program per dag för att stötta lymfan, fascian och levern bland annat. Just nu är jag inne på tredje veckan och jag upplever stora effekter av frekvenserna. Jag har haft vissa utrensningssymtom som t.ex. frusenhet, lite yrsel och trötthet. Men kroppen känns mycket lättare och jag blir inte lika svullen runt anklarna och knäna. Vilken lättnad!

Välkommen att boka behandling via chatten här på sidan eller via kontaktformuläret på första sidan.




 
 
 

Comments


© 2021 by Carina Maria Nylén by Wix.com

bottom of page